Виділення

Вагінальні виділення – це нормальне явище. З їх допомогою жіноче тіло очищується. Як правило, ці виділення сильніші й густіші в середині менструального циклу (при овуляції) і більш легкі й водянисті протягом решти часу циклу.

Як виглядають нормальні виділення?

У нормі виділення світлі, прозорі або білуватого кольору з початку циклу і до закінчення овуляції. З середини і до кінця циклу виділення стають більш кремоподібними через вивільнення прогестерону. Якщо ти приймаєш протизаплідні таблетки, то виділення весь час будуть мати кремоподібну консистенцію. Пам’ятай, що вагінальні виділення це нормальне явище. Вони необхідні для природного очищення інтимної зони.

Твої виділення відрізняються від нормальних? Трохи про білі та сірі виділення.

Зміни у виділеннях можуть виникнути в результаті порушення природного балансу інтимної мікрофлори та надмірно швидкого зростання бактерій або дріжджового грибка.

Білі зернисті виділення часто є ознакою молочниці. Оскільки тепле, темне, вологе середовище сприяє розвитку грибку, то все, що провокує потовиділення в області інтимної зони, може його спричинити.

Сірі виділення, що супроводжуються неприємним «рибним» запахом і відчуттям печіння, можуть вказувати на бактеріальний вагіноз (БВ). При підозрі на наявність вагінальної інфекції необхідно звернутися до свого гінеколога.

Чи є нормою виділення у жінок, які не ведуть статеве життя?

У всіх жінок можуть бути вагінальні виділення через природні гормональні коливання. Як згадувалося вище, нормальні виділення необхідні для очищення тіла. Якщо виділення мають специфічний запах, нетиповий колір або зернисту консистенцію, необхідно звернутися до лікаря, оскільки такі ознаки можуть вказувати на наявність вагінальної інфекції.