Бактеріальний вагіноз (БВ)

Що таке бактеріальний вагіноз (БВ)?

Деякі з цих бактерій є «дружніми», але інші потенційно небезпечні між цими двома типами існує нестійка рівновага. Здорова інтимна мікрофлора має слабо кисле середовище (pH 3,8-4,5), яке утримує шкідливі бактерії під контролем.

Бактеріальний вагіноз (БВ) є станом, який виникає при дисбалансі між цими типами бактерій і надмірному зростанні шкідливих бактерій, що пов’язано зі збільшенням рівню рН, тобто інтимна мікрофлора стає менш кислотною. Бактеріальний вагіноз – найбільш поширена причина виділень і зустрічається у 1 з 3 жінок, в тому числі до 20% вагітних жінок*.

Як я дізнаюся, що в мене бактеріальний вагіноз (БВ)?

Бактеріальний вагіноз зазвичай викликає водянисті сіро-білі виділення з інтимної зони, які мають неприємний (рибний) запах. Багато жінок з БВ помилково вважають, що в них молочниця і використовують методи лікування молочниці, які неефективні при БВ.

Молочниця – грибкова інфекція, яка також викликає білі виділення в інтимній зоні, без неприємного запаху; молочниця також зазвичай викликає свербіж. Звернися до фармацевта, щоб дізнатися, які засоби найкраще підходять для тебе. Якщо у тебе жовті, зелені або коричневі виділення, вагінальна кровотеча або біль, ти повинна звернутися до гінеколога. Якщо ти вагітна, також звернись до гінеколога.

Що викликає бактеріальний вагіноз (БВ)?

Причина БВ, як і раніше, залишається загадкою, але це не інфекція, що передається статевим шляхом, і він не викликається поганою особистою гігієною. БВ може посилюватися деякими факторами, такими як прийом ванни з піною, використання традиційних гелів для душу або спринцювання. Вважається, що вони можуть змінювати рівні кислотності в інтимній зоні та порушувати баланс між корисними і шкідливими бактеріями, тому уникаючи їх, ти можеш допомогти попередити БВ.

Як лікується бактеріальний вагіноз (БВ)?

Для лікування БВ часто використовуються таблетки, гелі або креми, що містять антибіотик. Однак у багатьох жінок БВ є рецидивуючим захворюванням, незважаючи на лікування.